Gubici ogromni

Kosovo više od tri godine nema Zakon o strateškim investicijama, a Nacrt zakona o održivim investicijama, koji je Vlada usvojila u januaru ove godine, još nije dat Skupštini na usvajanje, piše Gazeta express.

Prema riječima predstavnika privrednih komora, taj zakon treba što prije da bude usvojen u Skupštini, kako Kosovo ne bi gubilo strane investicije.

Opozicione stranke smatraju da je donošenje Zakona o strateškim investicijama neophodno, ali sa izmenama u odnosu na onaj koji je odobrila Vlada, i poručuju da je Zakon o održivim investicijama na dnevnom redu prve sjednice koju će Skupština održati.

Predsjednik odbora Privredne komore Skender Krasniqi kaže da Skupština hitno mora da usvoji Zakon o održivim investicijama.

“Zakon se menja već nekoliko godina i nažalost više puta je odlagan. On je potrebno Kosovu kako bi privuklo strane investicije i stvorilo mogućnost da se investicije na koje se čekalo godinama, vrate“, kaže Krasniqi.

Vlada Kosova je na prvoj sjednici za ovu godinu utvrdila Nacrt zakona o održivim ulaganjima. Premijer Albin Kurti rekao je da se ovim prijedlogom zakona podstiču investicije i ekonomski razvoj.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express