Sjeverna Mitrovica

Predsjednik Skupštine opštine Sjeverna Mitrovica Nedžad Ugljanin rekao je da je ta opština bila u blokadi i obećao da će raditi na tome da se stvari promjene.

Ugljanin je kazao da opština Sjeverna Mitrovica već šest mjeseci funkcioniše sa svega 10 do 12 zaposlenih Albanaca, nakon što su Srbi podnjeli ostavke u svim lokalnim instiitucijama u novembru prošle godine.

"Skupština opštine radi po zakonu. Opština je bila u blokadi, jer nije mogla da funkcioniše bez izvršne vlasti. Sada će zakletvom gradonačelnika biti rješeni mnogi problemi, jer je bila jadna situacija. Zatekli smo samo 10 do 12 zaposlenih iz albanske zajednice. Promjenićemo stvari, pošto opština mora da funkcioniše“, rekao je Ugljanin.

Dodao je da je polaganje zakletve novog predsjednika proteklo u skladu sa zakonom.

Okupljanje žena ispred opštine, u vrijeme polaganja zakletve, ocijenio je kao "moguću provokaciju".

"Tražio sam objašnjenje, nisu htjele da se sastanu sa gradonačelnikom", dodao je Ugljanin.

Naglasio je da će narednog mjeseca održati sjednicu na kojoj će se sastati sa građanima i razgovarati o njihovim zahtjevima, navodeći da su spremni da sarađuju sa svakom zajednicom.

Povodom izjava srpskih zvaničnika i međunarodnih predstavnika, Ugljanin je rekao da se "Skupština opštine ne bavi takvim stvarima, već radi za dobrobit građana".

Ugljanin smatra i da je ispravna odluka Skupštine opštine od prije nekoliko nedjelja da se otvori most na Ibru.

"To je prava odluka u ovom trenutku. Čak i Briselski sporazum predviđa otvaranje mosta", rekao je Ugljanin.