DOKUMENT

Ministarstvo prosvete priprema Administrativno uputstvo za vrednovanje performanse nastavnika.

Ministarstvo Arberie Nagavci, koja je na master studijama imalo prosjek 6,46, priprema evaluaciju rada nastavnika, koja će biti primenjena u procesu licenciranja nastavnika preko Administrativnog uputstva za vrednovanje performanse nastavnika.

Tako ovo ministarstvo ima za cilj da putem uputstva izvrši individualnu ocjenu nastavnika o stepenu ispunjenosti standarda rada za licenciranje, relicenciranje ili napredovanje u karijeri, piše Demokracia.com.

Da bi dobili radnu dozvolu, nastavnici će proći kroz mnoge filtere.

Učinak označava ukupnost rada nastavnika koji se pokazuje kroz nastavne aktivnosti.

Procjena učinka nastavnika se zasniva na oblastima nastave, standardima i pokazateljima učinka utvrđenim Strateškim okvirom za razvoj nastave na Kosovu.

Ocjenjivanje će se, prema ovom Uputstvu, vršiti u četiri faze: Ocjenjivanje u fazi stupanja u zvanje; Ocjenjivanje tokom faze predavanja licence za karijeru; Ocjenjivanje tokom napredne faze nastave o licenciranju; Ocjenjivanje za nastavnu fazu sa trajnom licencom.

Prema ovom uputstvu, nastavnici koji budu licencirani imaće eksternu i internu evaluaciju.

Instrumenti za internu evaluaciju su: Obrazac za samoevaluaciju kroz nastavu, obrazac za evaluaciju od strane kolega, obrazac za evaluaciju od strane direktora škole i obrazac za evaluaciju od strane učenika.

Ali kada se ocjenjuje učinak, nastavnici mogu biti degradirani i oduzeta im licenca.

„Prelazak na niži nivo licence, sa napredne licence na licencu za karijeru, ili sa stalne licence na naprednu licencu, odnosno licencu za karijeru, vrši se u slučajevima kada nastavnik ne pokaže ispunjenje minimalnih uslova rada za određenu licencu“, navodi se u uputstvu koje je sačinilo Ministarstvo obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija, prenosi Demokracia.com.

Isto tako, nastavniku sa karijernom licencom, u slučaju da ocjena rada ne ispunjava minimalne uslove za obnavljanje licence, preporučuje se pohađanje dodatnih programa obuke u roku od jedne godine.

„Po završetku programa dodatne obuke, preporučene u tački 2. ovog člana, nastavnik podliježe ponovnom ocjenjivanju rada. Ukoliko se i u ovom slučaju ne ispune minimalni zahtevi za rad, nastavniku će biti oduzeta licenca za nastavu“, kaže se u nacrtu administrativnog uputstva Ministarstva obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija.

Postupak vraćanja na niži nivo i oduzimanja licence nadzire Prosvjetna inspekcija.

Iz Sindikata obrazovanja su ranije najavili da će podržati ovaj proces, ako se ne provjerava znanje nastavnika, već samo njihov rad.

Izvor: Demokracia.com/info-ks.net