Ministar finansija

Ministar finansija Kosova Hekuran Murati naveo je da se cijene proizvoda vraćaju u normalu i okrivio opoziciju zbog toga što one nisu još niže, navodeći da je Demokratski savez Kosova tražio ocjenu ustavnosti propisa o kontroli cijena.

Murati je u objavi na Facebooku naveo podatke Agencije za statistiku Kosova po kojima je stopa inflacije za april bila 6,3 odsto, što predstavlja, dodao je, značajan pad u odnosu na nivo od prije nekoliko mjeseci.

"Nafta se već vratila na nivo od 1,15-1,25 eura po litri, a počele su da padaju i cijene ostalih proizvoda. Litar jestivog ulja sada se može kupiti za 1,20 eura, dok je pšenica dostigla nivo od prije nekoliko godina sa 0,22 eura za kilogram", napisao je ministar.

On dodaje da ipak postoje mnogi drugi proizvodi koji i dalje imaju cijene iznad uobičajenih, uglavnom kao rezultat visokih profitnih marži koje distributeri primjenjuju.

"Ovo bi bilo regulisano Zakonom o gornjim granicama cijena, ali ga je Demokratski savez Kosova poslao Ustavnom sudu da ga blokira. Njima je, po svemu sudeći, povećanje profita za trgovce važnije od blagostanja građana", poručio je Murati.

Izvor: Kosovo Online