Potvrđeno

Četiri policajca Policijske stanice u Lipljanu, koji su suspendovani sa posla u vezi sa ubistvom trudnice H.M (35), vratila su se na svoja radna mjesta.

Ovu vijest je za Telegrafi potvrdio Policijski inspektorat Kosova, pisanim odgovorom u kojem navode da su obavjestili generalnog direktora policije da više nema razloga za suspenziju ovih policijskih službenika.

Isti su suspendovani u decembru prošle godine, zbog sumnje da su počinili krivično djelo „zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“.

„Pozivajući se na vaš zahtjev, Policijski inspektorat Kosova potvrđuje da je istražio krivični predmet protiv četvorice policijskih službenika Policijske stanice Lipljan zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i zbog toga protiv njih je predložena plaćena suspenzija“, navodi se u odgovoru PIK-a.

Nakon prikupljanja dokaza, PIK je saopštio da je u konsultaciji sa tužiocem Osnovnog suda u Prištini podneo krivične prijave protiv trojice osumnjičenih (narednika i dva istražitelja Policijske stanice Lipljan) za krivično djelo „zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“, dok je protiv komandira Policijske Stanice – Lipljan, podnet zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka u Direkciji za unutrašnju istragu i provjeru prošlosti –policije.

„Nakon završenih istražnih radnji, podnošenja krivične prijave Osnovnom tužilaštvu u Prištini i zahtjeva za disciplinsku istragu u policiji, PIK je obavjestio generalnog direktora KP da su prestali razlozi za suspenziju četiri službenika Policijske stanice u Lipljanu“, navodi se dalje u odgovoru PIK-a.

Trudnicu H.M. je 30. novembra uveče prošle godine, ubio njen suprug S.H. u dvorištu Ginekološke klinike u Univerzitetskom kliničkom centru Kosova.

S.H. je nekoliko dana bio u bekstvu, a potom je izvršio samoubistvo u svojoj kući.

Tridesepetogodišnjakinja je imala nalog za zaštitu od 13. septembra 2022. do 13. marta 2023. godine, prema zahtjevu koji je sama žrtva podnela 8. septembra, a za njegovo sprovođenje bile su zadužene policijske stanice u Štimlju i Lipljanu.

U vezi sa ovim istražnim radnjama, potom su bila suspendovana četiri policijska službenika policijske stanice Lipljan.

Izvor: Zeri/Kossev