Rezultati nula

Predsjednik Udruženja albanskih intelektualaca dijaspore Nue Oroshi za Gazetu Blic kaže da Vlada Albina Kurtija dve godine nije uradila ništa u cilju povratka dijaspore na Kosovo.

Kurti je putem video poruke poručio da se Kosovo zalaže za povratak dijaspore.

Oroshi je rekao da Kurtijeva vlada dvije godine nije uradila ništa da stvori uslove za povratak dijaspore na Kosovo i da su rezultati Vlade u tom pogledu nula.

„Što se tiče izjave premijera o povratku dijaspore ona je samo ideja. Postavlja se pitanje šta su kosovske institucije radile više od 20 godina, šta Kurtijeva vlada uradila za ove dvije godine? Rezultat je nula “, rekao je Oroshi.

On je izneo i nekoliko savjeta za Kurtija.

“Prvo, Vlada Kosova treba da stvori uslove za omladinu koja je još uvijek na Kosovu i kojoj treba obezbjediti zaposlenje. Drugo da se stvore uslovi za ulaganje dijaspore na Kosovu a ne samo da se organizuju jalovi sastanci sa onima koji se samo tako zovu a nisu ničim doprineli u uzgradnji Kosova, da ne pričamo o intelektualnom i izdavačkom aspektu kao što je to radilo i radi Udruženje "Trojet e Arbri" koje sada igra uloga dvije albanske akademije u nedostatku nacionalne vizije koju ima Akademija nauka u Albaniji i Akademija nauka na Kosovu. I ne samo da ne podržavate djelovanje ove asocijacije, već su i nacionalni projekti ometani kao na primjer blokiranje davanja dozvole za projekat Murala Gjergja Kastriota u Prizrenu. A moram pitati i ministra kulture, omladine i sporta, zašto su nacionalni projekti koji su i projekti Evropske unije na Kosovu blokirani“, rekao je Oroshi.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic