Odbacila mogućnost

Vlada Kosova odbacila je mogućnost izrade metodologije za primjenu člana 7 sporazuma iz Brisela, od 27. februara, koju je predložio predstavnik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak. U kabinetu premijera naveli su da ne može da se gradi metodologija za sprovođenje tačke koja govori o "samoupravljanju Srba", a da nema usaglašenog plana za punu primenu sporazuma iz Brisela, prenosi Koha.

Vlada Kosova izjasnila se protiv prilagođavanja metodologije za primenu 7. člana sporazuma iz Brisela.

"Gospodin Lajčak je predstavio nekoliko dokumenata ili prijedloga. Za redosled implementacije Osnovnog sporazuma, odnosno celog sporazuma, za Nacrt projektnog zadatka Zajedničkog odbora za praćenje sprovođenja Osnovnog sporazuma, za Nadzorni odbor za sprovođenje Deklaracije o prisilno nestalim i metodologiju implementacije 7. člana Sporazuma, ali ne i nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom“, rekao je portparol Vlade Perparim Kryeziu.

Kako se navodi, stav Kosova je bio da ne mogu da grade metodologiju za implementaciju jedne od tačaka Sporazuma, a da nemaju usaglašen plan za punu implementaciju Sporazuma, kako je to predviđeno Aneksom za implementaciju dogovorenim u Ohridu, i iz tog razloga, o ovoj predloženoj metodologiji uopšte nije bilo riječi na sastanku u ponedjeljak.

O ovim dokumentima govorio je i glavni srpski pregovarač Petar Petković, koji je rekao da su Srbija i Evropska unija iznele konkretne predloge za Zajednicu i za nestale, a da je Besnik Bislimi, kosovski pregovarač, tražio još vremena.

U Kabinetu premijera su naveli da se Bislimi u svojoj izjavi od 15. maja poziva na dva dokumenta – onaj o zadatku Komiteta za praćenje sprovođenja Osnovnog sporazuma i Komiteta za praćenje sprovođenja Deklaracije o nestalima.

U vezi sa ovim dokumentima, prema riječima Kryeziua, Kosovo će dati svoje komentare. Na pitanje kakav je model koji će Vlada predstaviti na narednom sastanku, Krieziu je naveo nacrt vizije premijera Kurtija.

„Premijer Kurti je izneo svoju viziju za implementaciju člana 7. Osnovnog sporazuma inspirisanu hrvatskim modelom Nacionalnog savjeta Srba, taj model smatramo da je prava referenca za dalji put u skladu sa članom 7. Osnovnog sporazuma“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore