Glavni izvor razvoja

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je danas da dijaspora igra izuzetnu ulogu u razvoju Kosova i da ostaje glavni izvor u tom pogledu.

"Dijaspora igra ogromnu ulogu u razvoju, od preduzetništva do investicija. Dijaspora je dragocjeno bogatstvo našeg naroda. Glavni izvor razvoja je dijaspora, zbog čega radimo na povećanju vaše uloge za promjene koje su počele da se oblikuju na Kosovu. Od samog početka smo promovisali dijalog sa iseljenicima, za dvije godine smo uspjeli da ažuriramo preko 20 centara u kojima iseljenici žive. U izradu politike uključili smo i dijasporu. U našoj Vladi su ministri i zamjenici ministara stručnjaci koji dolaze iz dijaspore”, naveo je Kurti na skupu "Dijaspora govori".

Kurti je istakao da će novim Zakonom o izborima biti stavljena tačka na strašnu nepravdu prema dijaspori, kao i da će izmjenama zakona, ambasade i konzulati biti transformisani u biračke centre.

"Osmislili smo i program povezivanja dijaspore sa maticom. U Albaniji se radi na dopunskom obrazovanju, posebno na knjigama za očuvanje jezika u dijaspori. Mi osmišljavamo fond za dijasporu, da se ne asimilujemo, već da se integrišemo kroz aktivno učenje jezika", poručio je Kurti.