Direktor Instituta

Direktor Instituta "Epik" Demush Shasha izjavio je da građani treba da budu svijesni da će Kosovo u pregovaračkom procesu sa Srbijom praviti kompromise koji neće biti laki, i da je ZSO ključni element za normalizaciju odnosa, prenosi Koha.

Shasha ističe da su kompromisi potrebni, jer zapadna zajednica namjerava da integriše Srbiju u evroatlantske strukture.

„Moramo biti svijesni i suočiti se sa realnošću i ne lagati sebe. Kosovo će u ovom pregovaračkom procesu praviti kompromise, to je neizbježno i ti kompromisi neće biti laki. Srbija je danas važan saveznik zapadne zajednice koju žele da usidre u evroatlantske strukture. To im je cilj i ne prave se da vole Srbiju, ali prepoznaju činjenicu da je Srbija najveća država u regionu, vojno i ekonomski. U okviru ovog prilagođavanja Srbije biće potrebni neki kompromisi od strane Kosova. Nesumnjivo je da će biti teških kompromisa, bilo za Kosovo ili za Srbiju”, kazao je Shasha.

Dodao je da je teret "oživljavanja" Zajednice srpskih opština pao na premijera Kosova Albina Kurtija.

„ZSO je definitivno ključni element normalizacije odnosa, više puta su rekli naši saveznici. Teret za njegovo sprovođenje pada posebno na premijera Kurtija. Upravo je Kurti taj koji godinama demonizuje ovu riječ i podiže demonizaciju ove riječi na izuzetan nivo“, rekao je Shasha.

Prema njegovim riječima, hrvatski model za ZSO je manje od onoga što je Srbija očekivala, ali je, navodi, Kosovo pokazalo da je proaktivno.

„Za Kosovo je veoma teško razgovarati o kompromisima kao što je ZSO bez dobijanja protivnagrade, međusobnog priznavanja dokumenata, simbola, državljanstva koji su predviđeni sporazumom. Sinhronizacija ovih koraka, uključujući 'komplikacije' nastale odlaskom srpskih predstavnika iz institucija i održavanjem izbora koji su doveli do toga da politički predstavnici uživaju krhki legitimitet, načinili su složenu situaciju kojom se može upravljati tokom narednih dana i to je i razlog zašto je savjetnika State departmenta Dereck Cholet razgovarao sa ospodinom Vučićem, upravo kako bi se sve ove složenosti riješile bez podizanja tenzija tokom narednih dana“, objašnjava Shasha.

Shasha je ocjenio ne postoji velika međunarodna pažnja po pitanju dijaloga Kosova i Srbije.

„Dijalog je prepušteno nadležnostima drugog ili trećeg nivoa diplomatije političke hijerarhije Vašingtona ili evropskih kancelarija. To pitanje je prepušteno odgovornosti nižih diplomatskih rangova i zbog toga Vučić i Kurti primećuju nedostatak međunarodne pažnje i nisu spremni da uđu dublje u dijalog“, zaključio je Shasha.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore