Kršenje zakona

Ministarka industrije, preduzetništva i trgovine Kosova Rozeta Hajdari nezakonito je potpisala ugovor o "realizaciji strateškog projekta sa Kosmonte Foods" - vrijedan više od 11 miliona eura, piše Albanian post.

Kako se navodi, Hajdari nije uspjela da obezbjedi garanciju, u iznosu od preko milion eura, čime je prekršila Zakon o strateškim investicijama na Kosovu.

Prema sporazumu koji su potpisale dvije strane navodi se da je bilateralni sporazum potpisan 30. decembra 2022. godine.

"Sporazuma su potpisali ministarka industrije, preduzeća i trgovine na Kosovu Rozeta Hajdari i vlasnik Kosmonte Foods-a Lulzim Begaj", navodi ovaj medij.

"Osiguranje sporazuma", odnosno iznos veći od milion eura, prema bankovnom dokumentu koji je dostaviljen redakciji Albanian posta, prebačen je na račun Ministarstva trgovine i industrije četiri mjeseca kasnije od datuma potpisivanja sporazuma, 25. aprila 2023. godine.

"Prema Zakonu o strateškim ulaganjima u Republici Kosovo, tačnije Administrativnom uputstvu 15/2018, o načinu i metodama provjere ispunjenosti kriterijuma za utvrđivanje statusa strateškog investitora, član 6 tačka 12 koji kaže: Nakon pozitivne odluke Vlade Kosova i prije potpisivanja sporazuma sa Međuresornom komisijom, investitor je dužan da dostavi Međuresornoj komisiji bankarsku garanciju u iznosu od 10 odsto od očekivane vrijednosti investicije", piše u tekstu.

Rozeta Hajdari je ustupila firmi "Kosmonte Foods" na korišćenje 99 godina, četiri parcele, koje ukupno zauzimaju površinu od 99.800 kvadratnih metara, parcele u Harilaću i opštini Kosovo Polje.

Za strateška ulaganja u fizičku imovinu, kako stoji u potpisanom ugovoru, "za sakupljanje, tretman, skladištenje voća i povrća, njihovu preradu i plasman poljoprivrednih proizvoda kao i preradu živinskog mesa".

Ministarka Rozeta Hajdari podjelila je "radosnu" vijest na Facebooku, između ostalog rekavši da se "od ovog strateškog projekta očekuje otvaranje najmanje 300 novih radnih mjesta".

Zamjenik Demokratske partije Kosova Ferat Shala naglasio da je "velika istina da je ministarstvo počinilo prekršaj".

"Ako građani ili mediji ne primjete, ova vlast može sve, ova vlast nema problem sa kršenjem zakona, nažalost ne znam u kojoj mjeri će se tolerisati. U odgovoru koji smo dobili, to zapravo potvrđuje kršenje zakona od strane ministra, koji je potpisao sporazum bez davanja bankarske garancije propisane administrativnim uputstvom", istakao je Shala.

Izvor: Albanian post/Kosovoonline