Istraživanje

Američka nevladina organizacija „Međunarodni republikanski institut” objavila je rezultate istraživanja za Kosovo koji pokazuju da više od polovine ispitanika smatra da vlada ide pogrešnim putem i da nema značajnih dostignuća, a kao najveći problemi su navedeni nezaposlenost, troškovi života, rast cijena, ali i korupcija, piše Nacionale.

U 2021. godini, 49 odsto građana je mislilo da Kosovo ide u pogrešnom pravcu, dok se sada taj procenat popeo na 55 odsto.

Prema ovom istraživanju, ispitanici smatraju da je najveći promašaj vlade to što nije uspjela da obezbjedi više radnih mjesta niti da obuzda inflaciju.

U istraživanju sprovedenom prije dvije godine, 57 odsto anketiranih je kao najveći problem sa kojim se suočava Kosovo navelo nezaposlenost, dok to sada smatra 77 odsto ispitanika. Troškovi života i visoke cijene bili su problem za 15 odsto ispitanih 2021, dok je sada taj procenat porastao na 68 odsto.

U najveće neuspjehe aktuelne vlasti, ispitanici ubrajaju i dijalog sa Srbijom, finansijska pomoć, povećanje plata i borba protiv kriminala.

Nepovjerenje u kabinet premijera Albina Kurtija poraslo je za 13 odsto, pa mu tako sada ne jveruje ili djelimično ne vjeruje 39 odsto ispitanih, dok ih je prije dvije godine bilo 26 odsto.

Izvor: Kosovo Online/Nacionale