Samo pasoš

Od 1. januara 2024. građani Kosova mogu da putuju i bez viza u Švicarsku, koja je, iako nije članica Evropske unije, u šengenskom prostoru. Odluku je danas, 17. maja, donio Švicarski federalni savjet, koje je odobrio neophodne izmjene i dopune Pravilnika o ulasku i izdavanju viza.

Kosovo je ispunilo uslove za ukidanje viza u vezi sa bezbjednošću, kontrolom granica i upravljanjem migracijama. Iz tog razloga, Evropski parlament i Savet EU su 19. aprila 2023. godine usvojili šengensku uredbu kojom se Kosovari izuzimaju od viznog režima za kraći boravak od najviše 90 dana, navodi se u odluci.

Za ulazak u Švicarsku od 1. januara 2024. građani Kosova moraju da imaju samo biometrijski pasoš.

Kao zemlja Šengena, Švicarska je posvećena odobravanju svake odluke država članica šengenskih zemalja, navodi se u saopštenju Švicarskog federalnog savjeta, prenosi Radio Kosova.

U saopštenju se takođe ističe da ukidanje viza za Švicarsku ne znači da će građani Kosova imati pravo da rade u ovoj zemlji.

"Za zaposlenje u Švicarskoj i dalje je potrebna viza. Državljanima Kosova je dozvoljeno da se zapošljavaju samo pod uslovom da imaju dobre stručne kvalifikacije i u slučajevima kada ne postoje ekvivalentni radnici na švicarskom tržištu rada, ili u zemljama EU/EFTA. Uz to, moraju se poštovati uobičajeni uslovi plata i rada“, ističe se.

Ova izmjena uredbe Švicarskog federalnog savjeta stupa na snagu 1. januara 2024. godine, navodi se  u saopštenju.