Izbjegavati tenzije

Američki ambasador na Kosovu Jeffrey Hovenier očekuje da novi gradonačelnici opština na sjeveru Kosova preuzmu tehničku, ali ne i političku ulogu, navodeći da treba izbjegavati tenzije.

Hovenier je naveo da su izbori održani 23. aprila u skladu sa zakonima Kosova, ali da se demokratija oslanja na učešće građana.

"Da bi bila u potpunosti reprezentativna, demokratija se oslanja na učešće građana na slobodnim i poštenim izborima, uvijek se nadamo da ćemo vidjeti najjaču izlaznost birača. Izbori održani 23. aprila bili su u skladu sa zakonima Kosova koji su propisani Ustavom. Međutim, s obzirom na nisku izlaznost, očekujemo da novoizabrani gradonačelnici opština i skupština opština preuzmu tehničku, a ne političku ulogu, uviđajući neobične uslove pod kojima su izabrani. Nastavljamo da ih ohrabrujemo da odgovore na potrebe svih svojih birača“, naveo je Hovenier.

Istakao je da je neophodno izbjegavati tenzije, i da izabrani gradonačelnici "ulaze u objekte u kojima su dobrodošli".

"Sve strane moraju djelovati odgovorno i uzdržano i minimizirati potencijalne tačke napetosti. Apsolutno ne podržavamo bilo kakvu upotrebu sile koja bi mogla dovesti do pojačanih tenzija ili nasilnog sukoba. Izabrani zvaničnici treba da ulaze u zgrade samo tamo gdje su dobrodošli. Lokacija na kojoj izabrani gradonačelnici polažu zakletvu ne utiče na njihov status izabranog funkcionera“, izjavio je Hovenier u intervjuu za Telegrafi.

Prema njegovim riječima, "svaka kriminalna aktivnost koja bude ometala gradonačelnike u vršenju njihovih zakonskih obaveza, suočiće se sa kaznom SAD i međunarodne zajednice".

Smatra da novoizabrani predsjednici opština moraju da rade u cilju smirivanja tenzija.

"Očekujemo da sve stranke, posebno izabrani gradonačelnici, djeluju u cilju smanjenja tenzija, posebno u vrijeme osetljivih okolnosti na sjeveru Kosova“, zaključio je Hovenier.