Politički analitičar

Politički analitičar Visar Imeri rekao je da dvije strane u dijalogu ne pokazuju odlučnost da postignu sporazum, već da okrive drugu stranu za njegov neuspjeh, prenosi Dukađini.

Komentarišući Kurtijevu izjavu da "ZSO ne može da prođe" i da je to "Zajednica Hashima Thaçija i Ise Mustafe, ali da on, kao premijer to neće da se sprovodi“, Imeri konstatuje da je ono što Kurti sada radi sa procesom dijaloga isto što je bivši premijer Isa Mustafa uradio 2015. godine.

"Ni oni ne mogu da utvrde gde je ZSO počela. Šta trenutno radi Kurtijeva vlada? Kad god krene u raspravu, sa ili bez predstavljenog dokumenta koji se kao polazna tačka naziva i akt i dokument, koji Escobar naziva ozbiljnim, raspravlja o ovlašćenjima ZSO. Na neki način, ako se osvrnemo, ono što Albin Kurti radi danas je ono što je Isa Mustafa uradio 2015. godine, mislim proceduralno, a ne sadržinski“, rekao je Imeri.

On je upitao šta znači ZSO, kako će izgledati i koja ovlašćenja će da ima.

"Kasnije ćemo videti rezultat Kurtijeve Zajednice. Današnje izjave mi se čine čudnim, jer ovaj proces dijaloga pokazuje da opredjeljenje dveju strana nije da se dogovore, već da okrive drugu stranu za neuspjeh“, dodao je Imeri.

Po njegovom mišljenju, ako je Kosovu više potreban sporazum, onda bi kosovska strana trebalo više da insistira na njemu.

„Da li je sporazum više potreban Kosovu ili Srbiji? Ako je on više potreban nama, mislim da bi kosovska strana trebalo da insistira na njegovom postizanju. Ako imamo malu sklonost Vlade Kosova da ometa proces, mislim da će nas to mnogo koštati. Da li će biti spremnosti Kosova na kompromis u ovom procesu, naravno da će biti. Problem je u tome što se, koliko sam video, više pričalo o tome kako će se odupreti kompromisu, nego o tome kako ćemo mi da guramo svoje zahtjeve, svoje planove. Strategija Kosova treba da bude da insistiramo na onome što želimo, a ne da insistiramo da ne pravimo kompromise“, rekao je Imeri.

Izvor: Kosovo online/RTVDukađini