Sastanak u Briselu

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi izjavio je, nakon današnje runde dijaloga u Briselu na nivou glavnih pregovarača, da se na sastanku razgovaralo o tome kako strane vide pravac u kojem ide proces dijaloga i naveo da je srpska strana zainteresovana samo za formiranje Zajednice, prije nego što se nastavi sa ostalim tačkama implementacije.

Bislimi je novinarima rekao da je na dnevnom redu razgovora "sve što se tiče implementacije Ohridskog sporazuma".

On je potvrdio da je tokom prošlonedeljne posjete, specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak poslao Prištini i Beogradu nekoliko dokumenata koji se odnose na mehanizme za sprovođenje sporazuma, sa primjenom Deklaracije o nestalima, kao i za načine na koji treba postupiti u sprovođenju tačke sedam sporazuma, koja se odnosi na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

"U dogovoru koji smo postigli u Ohridu jasno je navedeno da ni jedan član ne može da uslovljava druge članove i da će se svi članovi sprovoditi nezavisno. Takođe, navodi se da ni jedna strana neće blokirati primjenu bilo kog konkretnog člana. Ovo su naše smjernice. Ne vjerujem da je EU voljna da pusti dokument koji su donijeli i objavili na svom sajtu", rekao je Bislimi nakon sastanka.

Naglasio je da je srpska strana zainteresovana samo za formiranje Zajednice, prije nego što se nastavi sa ostalim tačkama implementacije.

"Mislim da rezultat ne treba ni očekivati danas. To produbljuje diskusiju tako da mi je jasno gdje smo sa procesom i kuda želimo da idemo. Sve se tiče implementacije Osnovnog sporazuma od 27. februara. Rekli smo da nas interesuje samo dio Zajednice, a zatim ćemo razgovarati o ostalom. Međutim, sa srpske strane nije bilo volje da razgovaramo danas", rekao je Bislimi.

Naveo je da danas nije razmatrana situacija na severu Kosova.