Zato nema investicija

Funkcioner Demokratske partije Kosova (PDK) Arben Mustafa poručio je da Kosovo zaostaje u privlačenju stranih i domaćih investicija, a za to je, kako je naveo, odgovorna vlada Albina Kurtija koja je "više govorila o mogućnosti rata i sukoba, nego o Kosovu kao sigurnom mjestu za ulaganja, prenosi Gazeta express.

Mustafa je kritikovao "divlji" pristup vlade privatnom sektoru i ukazao da je neophodno usvojiti Zakon o strateškim investicijama.

"Ova vlast je više govorila o mogućnosti rata, sukoba nego o Kosovu kao zemlji sa stabilnošću i sigurnoj za ulaganja. Dio infrastrukture je veoma bitan za strane investitore, ono što sada vidimo jeste degradacija infrastrukture, bilo da je u pitanju put, snabdjevanje električnom energijom. Na ovaj način ne govorimo o poboljšanju uslova poslovanja", naveo je on.

Mustafa je dodao i da je vlada zaboravila da da prioritet ekonomskom razvoju i blagostanju zemlje. Kritikovao je i poteze vlade prema privatnom sektoru.

"Ako pogledamo šta je vlada radila u proteklih godinu dana, vidimo da je više govorila o mjerama kontrole cijena, o mjerama koje ograničavaju aktivnost u privatnom sektoru, nego što se bavila stvaranjem boljih uslova za razvoj privatnog sektora. Kosovo zaostaje u podizanju kapaciteta zemlje da privuče više stranih i domaćih investicija“, kaže Mustafa.

Mustafa je u intervjuu za KosovaPress kritikovao izvršnu vlast i zbog pristupa koji, prema njegovim rečima, ima prema onima koji su zainteresovani da dobiju status strateškog investitora.

"Vlada koju predvodi Albin Kurti nije ispunila obećanja privatnom sektoru", kazao je Mustafa, i istakao da se treba vratiti komunikaciji sa tim sektorom jer, kako dodaje, jednostrana rešenja koja se formulišu u državnim kancelarijama bez komunikacije sa privatnim sektorom ne mogu biti uspješna.

Da je Kosovu potrebno povećanje kapaciteta za strane investicije, kaže Mustafa, dokazuje i činjenica da dominiraju ulaganja u nekretnine, a novac dolazi od dijaspore.

"Imamo situaciju da privatni sektor izgleda nije među glavnim prioritetima ove vlade. Oko 70 odsto stranih direktnih investicija koje dolaze na Kosovo su ulaganja u nekretnine i nemamo neki značajniji priliv stranih investicija kao što su ulaganja u sektore proizvođača, koji su možda važniji za otvaranje radnih mjesta i ekonomski razvoj. Ova vlada je ostavila zemlju bez zakona o strateškim investicijama i ono što je veoma zabrinjavajuće jeste tretman koji je dala onima koji su zainteresovani da dobiju status strateškog investitora", kazao je Mustafa.

U PDK nisu optimisti ni po pitanju Suverenog fonda, jer smatraju da on neće uticati na ekonomiju zemlje.

Prema Mustafinim riječima, odbori javnih preduzeća i drugih nezavisnih agencija se pune partijskim kadrovima.

Kako kaže, trenutne prognoze privrednog rasta za 2023. godinu su negde iznad tri odsto, ali to je, prema njegovim riječima, manje od prosječnog privrednog rasta u posljednjih 10 godina.

Mustafa kaže i da se takvim tempom razvoja ne očekuje brza promena uslova života kosovske privrede.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express