Sastanak glavnih pregovarača

U Briselu se u ponedeljak nastavlja dijalog Kosova i Srbije sastankom glavnih pregovarača obe zemlje.

U fokusu sastanaka biće implementacija Sporazuma na putu normalizacije odnosa i njegovog Aneksa.

Glavni pregovarač Kosova Besnik Bislimi i šef delegacije Srbije Petar Petković prvo će imati odvojene sastanke sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom, a potom će uslediti zajednički sastanak.

Sastanci bi trebali početi u jutarnjim satima, a njihovo trajanje zavisiće od napretka razgovora.

Ovo je prvi sastanak glavnih pregovarača nakon sastanka na visokom nivou premijera Kosova Aljbina Kurtija (Albin) i predsednika Srbije Aleksandra Vučića 2. maja u Briselu.

Na tom sastanku politički lideri su usaglasili zajedničku deklaraciju o nestalim osobama iz poslednjeg rata na Kosovu, dok je Upravljački tim predstavio prvi Nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Očekuje se da će se na sastanku u ponedeljak nastaviti razgovori o ovim pitanjima, ali i da se razgovara o aktuelnoj situaciji na severu Kosova, naseljenom većinom Srbima, posle lokalnih izbora održanih 23. aprila.

Izaslanik EU Miroslav Lajčak, uoči sastanka u Briselu, napisao je na društvenim mrežama da je neophodan pun fokus na normalizaciji odnosa i primeni Sporazuma ka normalizaciji.

Kosovo i Srbija su 27. februara u Briselu postigli Sporazum o normalizaciji odnosa, dok su 18. marta u Ohridu dogovorili Aneks za njegovu primenu.

Govoreći o sastancima u Prištini i Beogradu, uključujući sa kosovskim premijerom Kurtijem i predsednikom Srbije Vučićem, Lajčak je rekao da je liderima preneo očekivanje da se fokusiraju na normalizaciju odnosa i sprovođenje Ohridskog sporazuma.