Praksa pokazala

Direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj objašnjava da činjenica da Samoopredjeljenja ni nakon više od dvije godine na vlasti nije iniciralo obećane izmene Zakona o platama pokazuje da ne planira da zaštiti javni novac, uprkos obećanjima tokom predizborne kampanje, prenosi Gazeta express.

"Ovakav pristup stranke na vlasti je u suprotnosti sa onim što su oni u kontinuitetu proklamovali, odnosno obećali da će novac, budžet Kosova biti ušteđen, utrošen na pravi način, ali praksa dokazuje suprotno. Čini da su najveći korisnici i da najveće privilegije imaju otkako su došli na vlast, premijer Kurti i kabinet njegove vlade“, izjavio je Miftaraj.

Miftaraj podsjeća da premijeru Albinu Kurtiju, nakon isteka mandata, taj zakon garantuje pogodnosti.

"Čim završi svoj mandat premijera ili čim ne bude u mogućnosti da obavlja visoke javne funkcije, garantuju mu se do kraja života pogodnosti predviđene Zakonom", istakao je Miftaraj.

Miftaraj dodaje da se vladajuća partija "pobrinula" da se plate ministrima, zamjenicima ministara i politički savjetnicima povećaju.

"I to se uvijek radi na štetu drugih funkcija koje su van vlasti, kao što su mjesta sudija, tužilaca, ali i velikog broja državnih službenika, kojima su plate smanjene novim zakonom", zaključio je Miftaraj.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express