Ministar unutrašnjih poslova

Ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla prisustvovao je danas ceremoniji dodjele odlikovanja žandarmima u sastavu Eulexa, a kako podseća Reporteri, Sveçla je 2009. godine, kao aktivista pokreta Samoopredjeljenje, učestvovao u prevrtanju vozila Eulexa.

Reporteri podsjeća da je Sveçla, zajedno sa Glaukom Konjufcom i još nekim aktivistima Samoopredjeljenja prevrtao vozila Eulexa zbog čega su ih uhapsile Specijalne jedinice policije, a Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv 27 aktivista Pokreta za krivična djela "Učestvovanje u grupi" i "Oštećenje pokretnih stvari", pa čak i pokrenulo sudski postupak protiv njih.

Međutim, taj sudski postupak nikada nije okončan presudom, jer se 27 optuženih nikada nije odazvalo pozivu suda, a slučaj je stigao do apsolutne zastarelosti. Osnovni sud u Prištini je u februaru 2020. godine odbacio optužbe u slučaju prevrtanja Eulexovih džipova od strane članova Pokreta Samoopredjeljenje.

Inače, danas odlikovani pripadnici Eulexa su 24 italijanskih i 10 litvanskih žandarma koji su dobili orden za zasluge u Zajedničkoj bezbjednosnoj i odbrambenoj politici. Oni su došli na Kosovo u novembru 2022. kako bi ojačali kapacitete Specijalizovane policijske jedinice Eulexa.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri