Stvarnost!

Predsjednik poslaničke grupe AAK Besnik Tahiri zatražio je reviziju budžeta Kosova i povećanje plata u javnom sektoru, kako bi se ublažili efekti visoke stope inflacije, i u ime stranke zatražio da se na iterpelaciju pozove ministar finansija Hekuran Murati, prenosi Ekonomija onlajn.

Tahiri je upozorio da je privreda na ivici kolapsa i da su građani prinuđeni da napuste Kosovo.

"Intervencijama, podizanjem poreskih stopa, s jedne strane, a sa druge strane, blokadom kapitalnih investicija, vlada je negativno uticala na privredni razvoj. Za samo dvije godine vlasti blokirano je oko 500 miliona eura kapitalnih investicija, što je kao posledica inflacije i kašnjenja kapitalnih investicija oštetilo privredu Kosova za 200 miliona eura", rekao je Tahiri.

Naveo je da je ozbiljna socio-ekonomska situacija stvorena visokom stopom inflacije, povećanjem potrošačkih cijena, poskupljenjem energenata i odlukom o povećanju poreza na imovinu, dovela do mnogih poteškoća sa kojima su se suočili građani na Kosovu.

"Povećanje plata u javnom sektoru bilo bi rješenje koje bi makar malo olakšalo situaciju i ono bi moralo da se desi odmah sa revizijom budžeta. To bi uticalo na povećanje opšte potrošnje ali i indirektno na povećanje plata u privatnom sektoru. Ako se to ne uradi odmah, Kosovo rizikuje da ostane prazno", upozorio je Tahiri.
 
Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online