Politički analitičar

Politički analitičar Gazmir Raci kaže da je Nacrt statuta Zajednice srpskih opština koji je predstavio Upravljački tim nevažeći dokument jer je u suprotnosti sa Ustavom Kosova.

Raci je gostujući u emisiji “Info magazin” na Klan Kosova rekao da je ministar lokalne samouprave Elbert Krasniqi doneo ispravnu odluku kada je razriješio ovaj tim.

"Taj dokument je ništavan, nevažeći, jer je u potpunoj suprotnosti sa Ustavom i ne samo to, već i sa mandatom koji je imao taj upravljački tim. Ministar lokalne samouprave Elbert Krasniqi je doneo ispravnu odluku jer je Upravljački tim izašao iz okvira nadležnosti. Traženo je da nacrt statuta bude u potpunosti usklađen sa sporazumom iz 2013. i 2015. godine nakon čega smo imali i presudu Ustavnog suda koja je sastavni dio tačke 10. u okviru francusko-nkemačkog plana”, rekao je Raci.

Prema njegovim riječima, Kosovo je u prednosti u odnosu na Srbiju u pogledu procesa dijaloga.

"Nadamo se da ćemo se izvući iz ovog aktuelnog problema Zajednice jer smo u prednosti. U Ohridu je Kosovo bilo spremno da ponudi nacrt statuta ZSO kao i na posljednjem sastanku u Briselu”, dodao je Raci.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova