Potpredsjednik PDK

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hoxhaj rekao je da bi međunarodni partneri trebalo da budu ozbiljniji u primjeni Ohridskog sporazuma, a komentarišući prijedlog premijera Albina Kurtija za osnivanje Zajednice srpskih opština po hrvatskom modelu, rekao je da je Kurti dužan da iznese opcije, ali da je to trebalo da uradi pre nego što je prihvatio francusko-njemački plan, prenosi Teve1.

Hoxhaj kaže da ne vidi ozbiljnost međunarodnih partnera u primjeni Ohridskog sporazuma, kao ni kod Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Međunarodni partneri moraju biti ozbiljni i poslije Ohridskog sporazuma. Da su bili ozbiljni i da su neki emisari došli u Prištinu i rekli da je to francusko-njemački predlog, uz međunarodnu podršku, i ako se Srbija poslije ovog sporazuma ponaša prema Kosovu u međunarodnoj areni kao da nije bilo dogovora, mislim da strane treba da budu ozbiljnije u primeni sporazuma. Za sada ne vidim rješenost ni Kurtija, ni Vučića, ni naših partnera da ovaj sporazum pretvore u stvarnost", rekao je Hoxhaj.

Prema njegovim riječima, posrednici Josep Borell i Miroslav Lajčak su nemoćni da nađu rješenje među stranama.

"Činjenica da Borell i Lajčak nisu uspeli da ubede svoje zemlje da daju glas da se Kosovo stavi na dnevni red u Savjetu Evrope pokazuje koliko su nemoćni evropski posrednici koje u svojoj karijeri 20 godina nisam video", rekao je.

Potpredsjednik Demokratske partije Kosova izrazio je bojazan da će premijer Albin Kurti prihvatiti nacrt statuta Zajednice srpskih opština koji je Upravni tim predstavio na sastanku u Briselu 2. maja.

Kako kaže, sadašnja Vlada svojevremeno nije prihvatila ni francusko-njemački plan, ali je na kraju prihvaćen.

Navodi da je odbijanje nacrta statuta i razriješenje Upravljačkog tima od strane Vlade tehnika manipulacije mišljenjem.

"Odluka da se tim razriješi dan poslije predstavljanja nacrta je više tehnika manipulacije mišljenjem koje je gospodin Kurti odlično uradio. Moramo da prihvatimo, to je bez presedana u istoriji Kosova", rekao je.

Bivši šef diplomatije Kosova prokomentarisao je i prijedlog premijera Kurtija za osnivanje Zajednice srpskih opština po hrvatskom modelu i naveo da je Kurti dužan da iznese opcije, ali je to trebalo da uradi prije nego što je prihvatio francusko-njemački plan.

Prema njegovim riječima, nakon prihvatanja 7. člana iz tog plana, takav prijedlog se odlaže.

"Hrvatski model je trebalo da bude predložen u ljeto prošle godine, pred francusko-njemačkim parlamentom, a ne nakon plana, ne poslije 7. člana i odredbom koja daje teritorijalno pravo Srbima na Kosovu da se organizuju kao zajednica u budućnosti i daje Srpskoj crkvi eksteritorijalnost. Što se tiče prihvatanja člana 7, mislim da je prekasno", rekao je Hoxhaj.

Izvor: Kosovo online/Teve 1