RAZGOVARAO S KURTIJEM

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak, nakon sastanka sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem rekao je da je sa njim imao važnu raspravu u vezi sa nacrtom Statuta Zajednice srpskih opština.

"Razgovarao sam detaljno sa premijerom o tome kako Evropska unija vidi proces izrade nacrta Statuta i vjerujem da imamo dogovor o ovom procesu. Imamo dogovor, imamo žalbu i potrebne su nam jasne ideje za naredne korake", rekao je Lajčak.

Istakao je EU jasno stavila do znanja da je za njih prihvatljiv svaki model ZSO zasnovan na evropskim vrijednostima i principima i evropskim modelima.

"To smo govorili od početka, jasni smo po tom pitanju", rekao je Lajčak.

Izaslanik Evropske unije je naglasio da će danas poslijepodne posjetiti i sjever Kosova kako bih razumio i uvjerio se u "tamošnje stanje nadajući se da će postojati političko rješenje da se fokusiram na normalizaciju i dogovor".

- Možemo imati ili normalizaciju ili sukob. Naravno da želimo da se u potpunosti fokusiramo na normalizaciju, zato želimo da izbjegnemo bilo kakvu eskalaciju, to nikome nije u interesu - rekao je Lajčak, objavio je telegrafi.com.

Lajčak je najavio da će po tom pitanju sutra boraviti u Srbiji u zvaničnoj posjeti, a da će se u ponedjeljak u Briselu sastati sa glavnim pregovaračima Besnikom Bislimijem i Petrom Petkovićem.