Premijer Kosova

Premijer Albin Kurti rekao je da je Srbija Deklaracijom o nestalima prihvatila otvaranje arhiva, piše Koha.

Kurti je to izjavio danas kada je zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Xhelalom Sveçlom posjetio novoosnovanu Direkciju za istragu ratnih zločina u Policiji Kosova, koja je ranije bila na nivou sektora.

"Zločini počinjeni tokom rata na Kosovu nikada ne zastarevaju. Ratni zločinci i njihovi komandanti moraju biti izvedeni pred lice pravde. Srbija mora da odgovara za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid na Kosovu“, rekao je Kurti.

Kako se navodi u saopštenju, Kurti je istakao važnost sprovođenja Zakona o suđenju u odsustvu, kao i Zakona o osnivanju Instituta za zločine počinjene tokom rata, koji je vlada uputila Skupštini na usvajanje.

Kako se navodi u saopštenju, očekuje se da će Uprava za istrage ratnih zločina u policiji imati 41 istražnog službenika.

Navodi se da će od četvrtka sa radom početi 15 novih istražitelja, dok će se proces zapošljavanja nastaviti do kompletiranja ukupnog broja službenika planiranog po strukturi.

"Razmotrena je nova odobrena organizaciona struktura Policije, kojom je ovaj sektor, koji je djelovao sa ukupno 19 istražnih službenika, podignut na nivo direkcije, a na hijerarhijskom i funkcionalnom nivou direktno povezan sa Centralnim odeljenjen za istrage. Nema većeg prioriteta od istine i pravde za zločine počinjene tokom rata, ne samo za ovu generaciju, već i za buduće generacije", navodi se u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore