To se dešava svuda

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi rekao je danas da na Zapadnom Balkanu oduvijek postoje trendovi migracija i da je odlazak mladih sa Kosova u potrazi za boljim poslovnim mogućnostima i životom nešto sasvim normalno, prenosi Reporteri.

On je istakao da bi uslove rada na Kosovu svakako trebalo popraviti, ali da ne bi smelo da se uzimaju "zdravo za gotovo" izjave šefa Samostalnog sindikata privatnog sektora Jusufa Azemija o tome kako je 600.000 radnika ostalo bez posla.

Bislimi je o odlasku ljudi sa Kosova upitan prilikom podnošenja izvještaja parlamentarnoj komisiji za integracije.

Naveo je da je, prije svega, ukoliko se razgovara o migracijama, potrebna statistika.

"Na Kosovu, na Zapadnom Balkanu ili u Istočnoj Evropi, postoje kontinuirani trendovi migracije. Oko pola miliona ljekara koji rade u Evropskoj uniji nisu iz zemalja EU. Znači, migracije su nešto normalno, to je deo težnji pojedinaca i porodica da se poboljša životni standard", rekao je on.

Bislimi je rekao da "može više da se uradi" da mladi ostanu na Kosovu, ističući da "uslovi za rad treba da budu bolji".

"Da li činimo dovoljno da oni ostanu na Kosovu? Mislim da možemo više. Ali, kažem, sve dok svuda u Prištini, Kosovu Polju, Gnjilanu ima najava da tražimo radnike, to znači da bi možda uslovi za rad trebalo da budu bolji da ih privučemo da ostanu na Kosovu", rekao je zamjenik premijera.

Bislimi je kazao da kada je riječ o migracijama treba uzeti u obzir podatke Agencije za statistiku, Centralne banke i Poreske uprave.

On je rekao da procjene pojedinaca poput onih koje je izneo Jusuf Azemi, šef Samostalnog sindikata privatnog sektora, ne mogu biti uzete u obzir.

"Možemo da razgovaramo o ovim informacijama. Ako pitate Jusufa Azemina, na primjer, on kaže da je 600.000 radnika dalo otkaz. Ali ove izjave ne možemo uzimati zdravo za gotovo", rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri