Usvojen izvještaj

Evropski parlament usvojio je danas izvještaj o Kosovu u kojem se, kako je ranije tražila izvestilac Viola von Cramon, Srbija poziva da povuče svoj glas "protiv" počinjanja procedure prijema Kosova u Savjet Evrope.

Kako je Von Cramon objavila na Twitteru, izvještaj je usvojen sa 452 glasa "za", 87 "protiv", dok je 76 poslanika Evropskog parlamenta bilo uzdržano.

U izvještaju se navodi da je Kosovo "jedina evropska demokratija koja još nije članica SE".

"Evropski parlament poziva međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Srbiju da se uzdrži od pokušaja da svoju susjednu državu Kosovo izoluje sa međunarodne scene kampanjom protiv njenog priznavanja ili isključivanjem zemlje iz međunarodnih organizacija; poziva Srbiju da povuče svoj glas blokiranja kojim se zabranjuje Kosovu da bude član Savjeta Evrope i drugih međunarodnih organizacija, što bi inače bilo u suprotnosti sa Sporazumom između Kosova i Srbije iz 2013. o normalizaciji odnosa; napominje da bi kosovski Srbi imali koristi od članstva Kosova u Savjetu Evrope, jer bi to omogućilo da podnose žalbe na ljudska prava Evropskom sudu za ljudska prava", piše, između ostalog, u izvještaju.

Takođe se zemlje članice EU koje još nisu priznale Kosovo - Španija, Grčka, Kipar, Slovačka i Rumunija - pozivaju da to učine "bez odlaganja".

Naglašena je i podrška članstvu Kosova ne samo u Savjetu Evrope, nego i u Partnerstvu za mir i Interpolu.

Upućen je poziv Kosovu i Srbiji da se angažuju u dijalogu kako bi se u potpunosti sprovele preduzete obaveze, uključujući formiranje Zajednice srpskih opština u skladu sa Ustavom Kosova i postigao pravno-obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa.

Izražena je zabrinutost zbog podizanja tenzija na sjeveru Kosova, a posebno je istaknut slučaj pucanja na braću Stojanović na Badnje veče u Štrpcu od strane pripadnika KBS. Ističe se i važnost povratka Srbe u institucije.

Izvor: Kosovo Online