Poslanica PDK

Poslanica Demokratske partije Kosova Doarsa Kica-Xhelili kritikovala je Vladu Kosova da sprovodi eksperimentalne reforme u pravosuđu koje, kako je naglasila, nemaju nikakve veze sa nezavisnošću tužilaca i sudija.

Kica-Xhelili se u objavi na Facebooku posebno osvrnula na dešavanja u Tužilačkom savjetu Kosova.

“U Tužilačkom savjetu Kosova ima 13 članova. Ministarstvo pravde je odlučilo da nacrtom Zakona o Tužilačkom savjetu Kosova, koji je ukinuo Ustavni sud, broj članova sa 13 smanji na sedam. Sada kažu da planiraju da Tužilački savjet ima 19 ili 21 člana. Na Kosovu ima 180 tužilaca, a veliki broj njih imenovan je za vrijeme ove vlade. Ako Tužilački savjet bude imao oko 20 članova, što je više nego bilo gdje u regionu, tu će biti 10 odsto od ukupnog broja svih tužilaca na Kosovu”, rekla je Kica-Xhelili.

Dodala je da to nema veze sa nezavisnošću pravosudnog sistema.

“Ovo nema nikakve veze sa nezavisnošću pravosudnog sistema. Ovo se odnosi na uključivanje pojedinaca koje je ova parlamentarna većina izabrala i izglasala kao članove Tužilačkog savjeta kako bi se osiguralo da se instrukcije vlade poštuju na pravi način. Sa ovakvim tužilačkim sistemom koji je nezgrapan i trapav i sa toliko nepovjerenja javnosti, mislila sam da ne može gore u demokratskoj zemlji. Izgleda da sam pogrešila”, navela je ona.

Izvor: Kosovo Online