Konstruktivan angažman

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi smatra da je nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu koji je predstavio upravljački tim, polazište za raspravu o formiranju ovog tela.

"Ključno je da se Kosovo konstruktivno angažuje i, kako je istakao specijalni predstavnik EU za dijalog (Miroslav Lajčak), nacrt upravljačkog tima je polazna tačka za dalje razgovore o Zajednici", izjavio je Varhelyi na debati o Kosovu koja je održana na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta.

Radi se o nacrtu statuta Zajednice koji je Kosovu i Srbiji predstavljen na sastanku lidera održanom u Briselu 2. maja.

Ovaj nacrt je premijer Albin Kurti odbacio, istakavši da neće dozvoliti formiranje "nove Republike Srpske na Kosovu".

Dan nakon susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija 3. maja, kosovska Vlada je raspustila upravljački tim za izradu statuta Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Odluka je obrazložena time da je Upravljački tim ispunio svoj mandat, kada je pred liderima predstavio statut za formiranje Zajednice.

Ovaj tim su činila četiri člana iz srpske zajednice: Danijela Vujičić, Jelena Bolović, Igor Kalamar i Dejan Radojković.

Članove je predložila Srbija, a formalno su imenovani od strane Vlade Kosova.

Evropska unija je ocenila da je ovom odlukom, kosovska strana prekršila “duh I slovo” dogovora u dijalogu.

Formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom je obaveza Kosova koja proizilazi iz dogovora koji su u okviru dijaloga sa Srbijom postignuti 2013. i 2015. godine.

Premijer Kosova je ranije odbijao da primeni ovu obavezu.

Susret koji se održao sa Vučićem 2. maja je obeležio prvu formalnu raspravu u pravcu početka formiranja ovog tela na Kosovu.

Na istom sastanku je Kosovo predstavilo svoju viziju kako treba izgledati Zajednica, a premijer Kurti je objasnio da je kao model primenio poziciju Srba u Hrvatskoj.