Destruktivnost - stagnacija

Opcija napuštanja procesa dijaloga, koju je nedavno artikulisao predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca, za sociologa i političkog analitičara Artana Muhaxhirija, nije ništa drugo do apokaliptični udarac, koji bi poništio sav napredak koji je Kosovo postiglo.

Muhaxhiri smatra da osim što se riječi Konjufce ne poklapaju sa realnom politikom, takođe je nemoguće sprovesti ih.

On objašnjava da bi napuštanje procesa dijaloga izolovalo Kosovo na međunarodnom planu, tako da bi ono nestalo sa investicionog radara regularnog svijeta, pretvarajući se u "beznadežni otpad“.

"Dijalog je toliko važan da nijedna kosovska ili srpska politička struktura nije dovoljno moćna da ga blokira. Prije ćemo imati promjene vlada nego uništavanje dijaloga. Mnogo je doprinjelo dijalogu i to dugo vremena, što ga je učinilo nenadmašnom metodologijom u cilju postizanja konačnog historijskog rješenja između Kosova i Srbije“, kaže Muhaxhiri.

Dijalog između Kosova i Srbije, dodaje, je proces od izuzetnog geostrateškog i geopolitičkog značaja, pa je njegov napredak, uključujući usaglašavanje i balansiranje između glavnih aktera, sračunat na način da ima realnu osnovu i ne odstupa nesrazmerno ni prema jednoj partiji.

"Jasno je dokazano da su konstruktivnost i spremnost na kompromise donijele korist strankama, dok je destruktivnost dovela do stagnacije. Ovo je recept. Nije za vjerovati da će međunarodna zajednica u ovoj fazi uspostaviti tako radikalne odstupajuće kriterijume kojima će uništiti dosadašnje investicije i buduće planiranje u dijalogu“, dodao je on.

Profesor političkih nauka Dritero Arifi takođe kaže da Kosovu nikako, i ni u jednoj fazi ne odgovara da napusti dijalog.

Izjave Konjufce kako kaže Arifi, nisu ozbiljne i ne pripadaju visokom nivou politike, jer postoje i drugi načini i kanali kojima se može iskazati nezadovoljstvo.

"Ovo pokazuje potpunu neozbiljnost političke elite koja vodi državu. Kosovo nije etablirana država u oblasti međunarodnih odnosa i njegovo jačanje ili njegova integracija zavisi isključivo od zemalja Evropske unije, svaka takva izjava je neozbiljna, ali njene posljedice mogu biti ozbiljne”, rekao je Arifi.

Logika međunarodne zajednice, kaže Arifi, ne funkcioniše u vidu "naginjanja na jednu stranu“ ili "oštećenja druge strane“.

"Ako, hipotetički, Kosovo odustane od dijaloga, onda možemo reći da izgradnja države Kosova neće ostati u statusu kvo, već može ići u nazadovanje. Tako da ovo može da otvori mnoga pitanja o budućnosti Kosova“, zaključio je Arifi.