Politički analitičar

Politički analitičar Albinot Maloku ne vidi Kosovo kao članicu Evropske unije u narednih pet godina, prvenstveno zbog toga što pet država EU ne priznaje Kosovo, prenosi Ekonomija onlajn.

Osim toga, ističe da postoje i druga pitanja, poput glasanja Mađarske protiv članstva Kosova u Savjetu Evrope.

„Zapravo, geopolitički cilj Kosova je članstvo u Evropskoj uniji. Taj proces je počeo onog momenta kada je podnet zvanični zahtjev za članstvo. Ali, na broj od pet zemalja koje ne priznaju Kosovo, treba dodati i Mađarsku, koja je glasala protiv u Savjetu Evrope“, rekao je Maloku.

On je izrazio skepticizam da Kosovo može da postane član EU u narednih pet godina.

"Na ovom nivou nisam optimista, posebno u narednih pet godina, da će se nešto uraditi po pitanju konačnog članstva Kosova u Evropskoj uniji. Međutim, prijava je samo volja izražena u geopolitičkom aspektu, Kosovo je zainteresovano za EU“, poručuje on.

Maloku ovo pitanje vezuje i za proces dijaloga sa Srbijom. Štetu mogu da nanesu, kaže, i države koje se protive članstvu Kosova u raznim organizacijama.

„Ponavlja, tu je prije svega pet zemalja koje su u Evropskoj uniji, a ne priznaju Kosovo. Pri tom, neke od njih, kao što je slučaj sa Španijom, i dalje su 'tvrdoglave' kada je riječ o bilo kojem pokušaju Kosova da se približi EU“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online