Pometnja kod građana

Član Predsjedništva Demokratskog saveza Kosova Jehona Lushaku-Sadriu istakla je da samouprava predstavlja više od Zajednice i da je Samoopredjeljenje pogazilo svoje principe, prenosi Telegrafi.

„Postoji raskorak između onoga na šta Samoopredjeljenje pristaje u procesu dijaloga za sve postignute dogovore, i javni diskurs protiv biračkog tijela koji je veoma oprezan i koji se poigrava osjećanjima građana ne govoreći tačno šta je postignuto“, rekla je Lushaku-Sadriu.

Ona je podsjetila na principe Samoopredjeljenja prije stupanja na vlast.

„Postojali su principi koje su postavili kao preduslove, rekli su da će to biti posljednji prioritet, koji zahtjeva međusobno priznanje i konačne sporazume. Dogovaranjem sporazuma je već dogovoreno prevazilaženje prošlosti, prevazišla prošlost. Poenta sporazuma je po prvi put uvođenje novog koncepta, a to je samouprava koja je suštinski više od Asocijacije“, navela je Lushaku-Sadriu za Dukađini.

Kako je istakla, samouprava je nedefinisana i, prema njenim riječima, obuhvata cjelokupnu srpsku zajednicu.

Povodom izjava premijera Albina Kurtija i predsjednika parlamenta Glauka Konjufce, Lushaku-Sadriu je izjavila da su oni "usklađeni sa svojim ulogama".

„Jedan se obraća svom biračkom tijelu da održi u životu želju da vjeruje u to da su ovi sporazumi zaista u skladu sa željama biračkog tijela Samoopredjeljenja, a sa druge strane imamo premijera koji kaže da je Asocijacija sa ovim sporazumom dostigla osiguranu implementaciju i ponekad kaže da nema Udruženja, insistira na upotrebi termina samoupravljanje jer ga je lakše opravdati“, rekla je ona i dodala da sve to stvara pometnju kod građana.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi