Ekonomski stručnjak

Ekonomski stručnjaci ocjenjuju da Kosovo nije na dobrom putu ekonomskog razvoja, zbog smanjenih kapitalnih ulaganja, nedostatka stranih investicija, prenosi Lajmi.

Bivši predsjednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhaliu ističe da je vidljivo smanjenje kapitalnih investicija na Kosovu i da je neophodna reakcija Vlade.

„Veoma nam je teško da dajemo svoje zaključke i preporuke jer se oni pretvaraju u neprijateljstvo. Drugo u ovoj situaciji i sa ovim ekonomskim parametrima koje Kosovo ima gdje imamo smanjenje kapitalnih investicija, distancu komunikacije i dijaloga, anti-biznis pristup, to su zaista uznemirujuće okolnosti koje bi trebalo da zabrinjavaju nadležne, posebno ministra finansija“, rekao je on.

Gërxhaliu je upozorio da će zbog toga Kosovo postati sve siromašnije.

„Sama činjenica da 2022. godine imate samo 13 odsto korišćenja budžeta za kapitalne projekte, onda pokušaj transformacije Kosova u socijalnu državu, i ovakvim ad-hok akcijama i sa pristupom Kosovo je samo siromašnije. Nema razvoja, nema jačanja privatnog sektora, nema stranih investitora i investicija i kako da se ponosimo ovim rezultatima”, upitao je Gërxhaliu.

Ekonomista Jakup Belaka je rekao da s obzirom na to da Kosovo ima nerazvijenu ekonomiju, treba preduzeti korake da se inflacija obuzda, a ne otežava život građanima.

„Svaka Vlada je uspješna ako preduzima mjere i smanjuje i obuzdava inflaciju i nezaposlenost. Čak bismo i mi, kao privreda koja se razvija a nerazvijena, negativno uticali na podizanje kvaliteta života. Ovdje treba da podignete kvalitet života, da ga podignete, mora se obuzdati inflacija i obuzdati poskupljenje struje. S tim u vezi, treba preduzeti mjere stabilizacije kako se ne bi otežavali životi građana“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi