Tražiti načine

Specijalni sud u Hagu naložio je početkom aprila da se žrtvama u procesu protiv bivšeg pripadnika OVK Saliha Mustafe, koji je osuđen na 26 godina zatvora, isplati odšteta u iznosu od 207.000 eura, prenosi Nacionale.

Specijalni sud je pozvao Kosovo da stvori pravni prostor za stvaranje fonda, preko kojeg bi bio odgovoran za obeštećenje ovih žrtava, a direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj izjavio je da Kosovo nema pravni osnov koji bi omogućio sprovođenje naloga Specijalnog suda.

„U nalogu za obeštećenje, Sudsko vijeće ističe da kosovski program obeštećenja žrtvama zločina može biti alternativa sprovođenju Naloga za obeštećenje, uz napomenu da su maksimalni iznosi koji se mogu dodjeliti iz ovog programa niži od onih navedenih u Nalogu za obeštećenje. Kosovo nema nikakav pravni osnov koji bi omogućio sprovođenje ove naredbe, stoga Specijalni sud mora da pronađe načine da obešteti žrtve zločina kroz program koji bi uspostavio sam ovaj sud i koji bi finansijski podržale države koje sud finansiraju“, izjavio je Miftaraj.

On se osvrnuo i da poređenje fonda za žrtve sa fondom koji Kosovo ima za finansijsku pomoć optuženima od strane Specijalnog suda.

„U nalogu za obeštećenje pominje se i diskriminacija koja bi bila učinjena žrtvama u odnosu na optužene, budući da su milioni potrošeni na odbranu optuženog. S tim u vezi, mislim da treba uzeti u obzir da je odbrana optuženog regulisana posebnim zakonom, tako da za ovu kategoriju imamo zakonsku regulativu, dok za obeštećenje žrtava krivičnih djela u predmetima iz nadležnosti Specijalizovanih vijeća nemamo poseban zakon koji reguliše ovu materiju“, zaključio je Miftaraj.

I ministarka pravde Albulena Haxhiu nedavno je izjavila da ne postoji pravni osnov da Kosovo nadoknadi štetu žrtvama u slučajevima Specijalnog suda.

„Moram da istaknem da ne možemo djelovati u suprotnosti sa zakonodavstvom Kosova“, navela je ona.

Izvor: Kosovo online/Nacionale