Finansijske institucije

Prošlo je skoro mjesec dana od kada je parlamentarni Odbor za budžet preporučio predsjedniku Skupštine Kosova da se konkurs za guvernera Centralne banke Kosova (CBK) vrati na početak, ali još nema odgovora da li će se to i desiti.

Poslanici opozicije u Skupštini Kosova kažu da je ovo pitanje hitne prirode i da ga treba tretirati kao takvo.

Ferat Shala, iz Demokratske partije Kosova, kaže da je ceo ovaj scenario, kako ga on naziva, urađen da bi se u CBK smjestili članovi Pokreta Samoopredjeljnja.

"Jasno je da je politika ove vlade zarobljavanje finansijskih institucija, kao što je CBK, sada tu imamo privremene organe i zbog toga smo izrazili zabrinutost", naveo je Shala.

Poslanik iz redova manjinskih zajednica Duda Balje, koji je i član Odbora za budžet, takođe kaže da se ovim pitanjem treba što prije pozabaviti.

Predsjednik Odbora za budžet, poslanik Samoopredjeljenja Armend Muja nije se o ovom pitanju oglašavao.

Konkurs za guvernera CBK kritikovao je i bivši guverner Fehmi Mehmeti.

Nakon mnogih rasprava u Odboru za budžet, lista sa imenima četiri kandidata nije prošla, uz obrazloženje da nisu ispunjeni potrebni kriterijumi.

Nakon isteka mandata Fehmija Mehmetija, na funkciju je došao Bashkim Nurboja, predsjednik odbora CBK, koji je ranije takođe bio kandidat za poslanika u Pokretu Samoopredjeljenje.