Skupština Kosova

Vladajućoj poslaničkoj grupi u Skupštini Kosova trenutno ostaje samo 61 poslanik (120 poslanika ukupno) za usvajanje prijedloga zakona, od ukupno 66 koliko ih je bilo na početku.

Odlazak poslanika Hakija Abazija i Fatmira Humollija, višemjesečno neučestvovanje u glasanju poslanika Drite Millaku, kao i porodiljsko odsustvo poslanica Sarande Bogujevci i Tinke Kurti, smanjili su većinu u broj poslanika, prenosi Gazeta express.

Šefica poslaničkog kluba Samoopredjeljenja Mimoza Kusari-Lila kaže da postoje izazove unutar poslaničke grupe, a takođe, uputila je kritike opoziciji zbog odbijanja da ispuni svoju ustavnu obavezu da učestvuje u glasanju.

„Dvije zamjenice su na porodiljskom odsustvu, to su zamjenica Saranda Bogujevci i zamjenica Tinka Kurti. Sada naša poslanička grupa ima 61 aktivnog poslanika koji učestvuje u glasanju i podržava vladu u zakonodavnim inicijativama, čak i onima sa prostom većinom. U situaciji kada poslanik Samoopredjeljenja kasni ili ima neku obavezu ili je na putu, donošenje odluka postaje nemoguće, jer opozicija odbija da izvrši svoju ustavnu i obaveznu dužnost, da učestvuje u glasanju“, kaže Kusari-Lila.

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri, kaže za Kosovo press da opozicija nema obavezu da pravi kvorum vladajućoj većini.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express