Predsjednik NISMA

Predsjednik Socijaldemokratske inicijative Fatmir Limaj kaže da bi Kosovo "gorelo" da je Samoopredjeljenje u opoziciji, dodajući da premijer Albin Kurti nije zaslužan za ukidanje viza, prenosi Ekonomija Onljna.

„Danas su građani Kosova u magli, većina građana ne zna šta je Briselski sporazum, građani još uvijek ne znaju šta se desilo na sjeveru Kosova, a ovo objašnjenje prije svega mora da pruži opozicija. Mediji ne mogu da rade posao opozicije, kako to pokušavaju neki lideri opozicije. Sve što opozicija danas radi na Kosovu, nažalost, svodi se na one plenarne sjednice na kojima ni tamo ne brani to pitanje kako treba. Kosovo nikada nije imalo netransparentniji dijalog od onoga što se dešava u Kurtijevo vrijeme, dogovor je postignut i postoje dvije sjednice za dijalog“, rekao je Limaj.

Limaj ističe da je Kosovo uzdrmano nakon održavanja izbora na sjeveru Kosova.

„Ovim izborima koji su održani na sjeveru vi (Samoopredjeljenje) ste uzdrmali Kosovo i šta se desilo, opozicija umjesto da zaustavi ove korake koje preduzima premijer, oni na neki način djelimično legitimišu njegove korake, kao što je učešće na izborima na sjeveru Kosova“, rekao je Limaj.

Takođe, Limaj je uputio kritiče na račun predsjednice Kosva Vjose Osmani, navodeći da je prekšila Ustav u slučaju smjene bivše predsjednice CIK-a Valdete Dake.

Limaj smatra i da premijer Albin Kurti nema zasluga zbog ukidanja viza za građane Kosova.

„Ništa od ovoga nije njegov rezultat. Proces vizne liberalizacije završen je 2017. godine. Što se tiče prijave u Savjet Evrope, to je takođe proces koji je počeo 2011. godine, a koji je usput zaustavljen zbog političkih dešavanja, zbog situacije. Ono što nam se danas dešava je prije rezultat onoga što se dešava u Ukrajini pošto Rusija više nije članica Savjeta Evrope“, zaključio je Limaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online