Zabrinutost

Odluka o liberalizaciji viza za građane Kosova koja bi trebalo da stupi na snagu od 1. januara sljedeće godine može uticati na povećanje nedostataka radne snage, upozoravaju predstavnici privrede, ističući da bi Vlada Kosova trebalo ozbiljnije da pristupi ovom problemu koji je već sada aktuelan, prenosi Gazeta express.

Privrednici, i pored toga što će vizna liberalizacija imati jasne kriterijume, smatraju da će veliki broj stručnih kadrova napustiti Kosovo, kako bi istražili teren, tržište i mogućnosti u zemljama Evrope.

Izvršni direktor Američke privredne komore na Kosovu Arian Zeka rekao je da bi Vlada Kosova nedostatak radne snage trebalo ozbiljno da shvati, jer, upozorava, teži da postane razvojni problem.

"Postoji rizik da se nedostatak radne snage pretvori u veliki razvojni problem za kosovska preduzeća, i kao takav mora se ozbiljno tretirati i zajedno sagledati kroz sveobuhvatan dijalog između vlade i privatnog sektora o tome šta se može učiniti da se dobije odgovarajući epilog... Postoji zabrinutost privrede da će posle 1. januara 2024. godine, kada se konačno očekuje liberalizacija viza za građane Kosova, uticati na smanjenje radna snaga", kaže Zeka.

Zeka je uputio apel kompanijama i vladi da se posvete poboljšanju uslova radnika.

Jedan od privrednih sektora koji je najviše oštećen nedostatkom radnika je gastronomija, a sekretar Udruženja gastronoma Arian Vranica kaže da je sve to rezultat nepoštovanja radnika godinama unazad.

Vranica kaže da će, ako se ova pojava nastavi, većina preduzeća biti prinuđena da se zatvori.

I upravnik jedne kafeterije u Prištini Ndriqim Binishi ističe da je nedostatak radnika jasno primjetan i da im je jako teško da posluju zbog toga.

Binishi smatra da vlada mora da preduzme mjere za pomoć preduzećima, jer će se, prema njegovim riječima, mnoga preduzeća zatvoriti.

Iz Ministarstva trgovine i industrije kažu da je samo u prva četiri mjeseca ove godine ugašeno 445 privrednih subjekata, a da je ovom periodu registrovano 3.078 novih preduzeća.

Trenutno su procedure za otvaranje biznisa na Kosovu mnogo lakše nego za zatvaranje, gdje postoje birokratske procedure.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express