Poslanik LDK

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Driton Selmanaj rekao je da je uklanjanje termina "nasilno nestali" iz Deklaracije o nestalima svojevrsna amnestija Srbije od međunarodne odgovornosti, i da će usvojeni dokumet odlučivati i o haškom procesu, prenosi Gazeta blic.

"Odsustvo terminologije "nasilno nestali" znači na izvestan način amnestiju odgovornosti države Srbije za zločine koji joj se pripisuju. Uklanjanje ove definicije i nepozivanje na Konvenciju UN amnestira Srbiju od međunarodne odgovornosti, a time se sve svodi na individualnu krivičnu odgovornost za djela koja su počinili srpski zločinci, i otklanja se mogućnost da porodice nestalih traže nadoknadu materijalne i moralne štete", rekao je Selmanaj.

On je dodao da je usvojenom Deklaracijom Kosovo izjednačeno sa Srbijom, što je, kako je istakao, teško i zamisliti.

"S druge strane, suštinski problem je da se, kada se govori o činjenicama i argumentima koji će biti ponuđeni, uspostavi neka paralelna osnova između dva slučaja. Ovo institucionalno izjednačava odnos država prema zločinima, što je besmisleno i nelogično", dodao je Selmanaj.

On je skeptičan u pogledu pronalaženja tijela nestalih tokom sukoba.

"Videli smo problem jednakosti u pronalaženju činjenica i pružanju činjenica na institucionalan način. Mislim da ćemo imati veoma ozbiljne posljedice u budućnosti, a da ne govorim o argumentaciji za haški proces koji se dešava, jer smo pristali da se kaže da država Kosovo ima informacije o nestalim licima", rekao je Selmanaj.

Dodao je da je pristup premijera Albina Kurtija dijalogu pogrešan.

"Ne mogu se odluke prihvaćene u Briselu odvojiti od Ohridskog sporazuma. Nažalost, Ohridski sporazum je nastao kao rezultat ozbiljne situacije na sjeveru Kosova i ta situacija je nastala kao rezultat jednostranog i nekoordinisanog ponašanja sa našim međunarodnim prijateljima. Od situacije u kojoj smo videli prilike za epilog kosovsko-srpskog problema, doveli smo zemlju u situaciju da se trudimo da upravljamo krizom. To je potvrdio Lajčak u jednoj TV emisiji gdje je rekao da ne može biti govora o konačnom rješenju između Kosova i Srbije, jer su tamo svakodnevni problemi", izjavio je on i dodao da po njegovom mišljenu Ohridski sporazum štetan.

Istako je da je sve što se tiče Nacrta o formiranju ZSO bilo očekivano i dodao da se pozitivni rezultati nisu ni očekivali, jer Kurti nije prije pregovora, kako je i sam priznao, znao sadržaj dokumeta.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic