Predsjednik AAK

Predsjednik AAK Ramush Haradinaj izjavio je da je bezbjednost na Kosovu moguća, samo ako postane članica NATO, prenosi Klan Kosova.

"Svi smo zajedno danas na slobodnom Kosovu, sa policijom, vojskom, školama, institucijama, ali i u savezu sa NATO i Amerikom, veoma dragocjenom savezu. Na Kosovu se sada razgovara o mnogim temama i ne treba da se zaustavljamo. Dobro je da se sa priznanjem postigne dogovor Kosova i Srbije, a da se istovremeno sačuvaju naš Ustav, sistem i naše institucije", rekao je Haradinaj.

Dodao je da je francusko-njemački prijedlog za dijalog Kosovu potreban, jer želi u NATO.

"Francusko-njemački dokument, koji je zapravo američki, potreban nam je, zato što treba da pokrenemo proces za članstvo u NATO, a danas je bezbjednost najvažnija stvar na svijetu. Možemo reći da smo potpuno bezbjedni samo kada smo članica NATO. Nemoguće je tvrditi da smo bezbjedni bez članstva u NATO. Čak i najmoćnije zemlje svijeta su članice NATO zbog zajedničke odbrane", istakao je Haradinaj.

Prema njegovim riječima, formiranje ZSO bi trebalo da prođe reviziju Ustavnog suda i da bude izneto pred poslanike.

"Moramo da kažemo svijetu da smo dobili obaveze kao što je ZSO, ali prvo to moramo da prosledimo Ustavnom sudu, koji ocjenjuje da li je to ustavno ili ne. Smatram da Nacrt formiranja ZSO treba da se nađe i pred poslanicima u Skupštini. Dakle, ne treba da bježimo od revizije u Ustavnom sudu da vidimo da li su naši zakoni kompatibilni sa prijedlogom", dodao je on.

Haradinaj je pozvao na ujedinjenje političkih snaga o važnim temama za Kosovo, jer se na taj način povećava mogućnost napretka.

"Ne treba da se delimo u važnim procesima za državu jer slabimo sami sebe, smanjujemo šansu da idemo napred. Moramo razumeti da se proces članstva Kosova u međunarodnim organizacijama ne otključava bez ispunjavanja naših obaveza, odnosno formiranja ZSO. Ako prijedlog za formiranje ZSO prođe kroz Ustavni sud, onda verujte da više neće biti prepreka na tom putu", zaključio je Haradinaj.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova