Stigli iz Turske

Bezbjednosne snage Kosova (BSK) opremljene su pet dronova "Bayraktar", turske proizvodnje, prenio je Klan Kosova, pozivajući se na izvor iz međunarodnih bezbjednosnih institucija.

Inteligentni bespilotni jurišni dronovi, koji se kontrolišu iz kopnene baze, stigli su na Kosovo iz Turske, koja ih proizvodi, nakon skoro sedam mjeseci od sklapanja ugovora o ispopruci, koji je sa proizvođačem potpisao ministar odbrane Armend Mehaj.

Interesovanje za opremanje ovim borbenim letjelicama datira od početka 2022. godine, posebno nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. februara prošle godine.

Samo dva dana kasnije, kompaniju je posjetila i predsjednica Vjosa Osmani, kako je sama napisala – cijeneći inspirativan prikaz dostignuća u oblasti tehnološkog napretka i inovacija vezanih za sektor odbrane i bezbjednosti, indirektno lobirajući za njihovu kupovinu.

Bespilotne letjelice "Bayraktar" TB2 spadaju u naoružanje koje ima dugu izdržljivost na srednjoj visini (MALE), sa rekordom leta do 27 sati i tri minuta, a pored oružanih napada, njihove glavne funkcije su obaveštajne, nadzorne i izviđačke misije.

Opremanje BSK-a ovim sistemom dolazi samo nekoliko dana prije početka najveće međunarodne vježbe, "Defender Europe 23". Kosovo će po drugi put biti zemlja domaćin, a u vežbi koju predvode SAD, učestvuje sa više od 1.100 vojnika.