Na osnovu prikupljenih dokaza

Podignuta je prva optužnica u slučaju "Račak", koji se dogodio 1999. godine, a Specijalno tužilaštvo Kosova, na osnovu prikupljenih dokaza i iskaza, tereti Č.A. za krivično delo "izvršenje zločina protiv civilnog stanovništva“, navodi RTK.

Optužnica, kako piše RTK, tereti Č.A. da je u periodu od januara do maja 1999. godine, zajedno sa grupom drugih lica (još uvijek neidentifikovanih), organizovanih i obučenih u policijske, paravojne i vojne uniforme, namerno kršio pravila međunarodnog prava protiv civilnog stanovništva.  

Prema optužnici, Č.A. je 15. januara 1999. godine u selu Račak naneo velike patnje, odnosno narušavanje tjelesnog integriteta ili zdravlja, zastrašivanje civilnog stanovništva, ubijanje i naređivanje raseljavanja civila.

U optužnici piše da je početkom aprila 1999. godine, u saradnji sa "drugim kriminalnim licima", na punktu "Kestenovo brdo" koji se nalazi na dijelu između Štimlja i sela Milapol, Račak i Petrovo, "zajedno sa ostalim pripadnicima srpskih snaga, prvobitno naredio protjerivanje stanovništva".

Nakon toga,  kako se navodi, on i drugi su učestvovali u paljenju kuća braće R.J, S.J, R.J i H.J u Štimlju.

Prema optužnici, Č.A. tereti se da je 13. i 14. maja 1999. godine u selu Petrovo u Štimlju, u saradnji sa osobama "obučenim u uniforme srpske policije i paravojne formacije, izvršio deportacije, ubistva i zastrašivanje albanskog civilnog stanovništva".

Optužen je za ubistvo H.H, koji se "sklonio u planinu sa ostalim članovima porodice, nasilno protjeranog od strane srpske vojske i paravojnih formacija".

Takođe, Č.A je optužen da je 15. januara 1999. godine u selu Račak u Štimlju, u saradnji sa drugima, učestvovao u ubistvu albanskih civila koji nisu direktno učestvovali u sukobu.

Optužnica ga tereti da je direktno učestvovao u ubistvu Albanaca H.B, H.M, S.M, A.M, A.M, S.M, S.H i H.M.

Izvor: Kosovo Online/RTK1