Krivično djelo

Osnovno tužilaštvo u Peći podiglo je danas optužnicu protiv tri medicinske sestre A.R, A.P. i R.K, osumnjičene da su u novembru prošle godine fizički napale stariju ženu, štićenicu Doma za stare u Peći „Orenda“, izvestila je Zakletva za pravdu.

Hapšenje ovih medicinskih sestara dogodilo se 2. novembra prošle godine i to nakon što se na društvenim mrežama pojavio video snimak koji svjedoči sceni nasilja u kojoj jedna od uhapšenih fizički nasrće na stariju ženu, u prisustvu još jedne sestre i jedne koja video snima.

Ubrzo su sa posla suspendovane, a istog dana i privedene.

Iako je slučaj izazvao burnu reakciju lokalne i regionalne javnosti, uključujući zvaničnike i udruženja, medicinske sestre u pritvoru nisu provele ni mjesec dana. Već 25. novembra odlukom Vrhovnog suda su puštene da se brane sa slobode.

Danas podignutom optužnicom medicinske sestre se optužuju da su „namerno i u saizvršilaštvu primenile silu nad ugroženom, starom osobom“.

„Na način da nakon što optužene planiraju da ugroženu žrtvu stave pod kontrolu, na zahtjev okrivljene A.P, okrivljena R.K. to snima telefonom, dok okrivljena A.R. hvata žrtvu i drži je, a okrivljena A.P. je udara nekoliko puta i tri puta koljenima u predjelu stomaka. Sve ove radnje na video snimku pratio je smeh tri optužene“, navodi se u optužnici, koju prenosi Zakletva za pravdu.

Zbog toga se optužene terete da su počinile i krivično djelo „napad“.

Tužilac je prilikom podizanja optužnice predložio Sudu da ove tri medicinske sestre budu proglašene krivima i kažnjene po zakonu za krivično djelo koje im se stavlja na teret.