Primjena demokratskih standarda

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabriel Escobar izjavio je da odluka o prijemu Kosova u Savjet Evrope ne predstavlja pobjedu, već obavezu, prenosi Danas.

"Savjet Evrope ima obavezu da osigura primjenu demokratskih standarda i sloboda", rekao je Escobar.

Kako je naveo, status srpske manjine na Kosovu biće sljedeći korak Savjeta Evrope.

"Treba da vidimo napredak što se tiče opravdanih zabrinutosti srpske zajednice na sjeveru Kosova i izostanka primjene nekih ustavnih odredbi, uključujući zaštitu manastira u Dečanima", izjavio je Escobar, uz ocjenu da su i Kosovo i Srbija zaineresovani za postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa.

Dodao je da "ne bi bili u Ohridu ili prihvatili pravno obavezujući sporazum da nisu bili ozbiljni", i da su Evropska unija i SAD podjednako ozbiljni što se toga tiče.

On je izjavio da obe strane, a posebno Kosovo, treba da ozbiljno shvate taj proces i učine da bude brzo spoveden, uz slaganje Kosova i Srbije.

"Normalizacija je vezana za prava manjina, posebno srpske manjine. Očekujemo da će tu biti ostvaren napredak", rekao je Escobar.

On je izjavio da je ostvaren nizak nivo napretka prezentacije ponuđenih prijedloga Kosova i Srbije o tome kako bi Zajednica srpskih opština na Kosovu trebalo da izgleda.

Izvor: Danas/FoNet