Problem sa zakonom

Njemačka kompanija „Verdios GmbH“, koju je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova, na čijem je čelu ministar Xhelal Sveçla, krajem prošle godine izabralo za nabavku pasoša, imala je probleme sa zakonom u vrijeme potpisivanja ovog ugovora, piše Kallxo.

MUP je u decembru prošle godine potpisalo ugovor sa tom kompanijom, za nabavku pasoša za građane Kosova, nekoliko mjeseci nakon što je izbila kriza sa nedostatkom pasoškog materijala, a zahtjevi građana za izdavanje tog dokumenta počeli da rastu iz dana u dan.

Ugovor je potpisan 27. decembra 2022. godine, u pregovaračkom postupku, a procedure je vodilo Ministarstvo na čelu sa ministrom Xhelalom Sveçlom.

Kallxo, međutim, piše da je ta kompanija imala ozbiljne probleme sa zakonom u vrijeme potpisivanja ugovora.

Podaci pokazuju da je Tužilaštvo u Prištini 22. avgusta 2022. godine podiglo optužnicu protiv kompanije i odgovornih lica, pod optužbom da su pokušali bez carinjenja da unesu 25.000 pasoša na Kosovo.

Optužnica koju je tada podigao tužilac Bekim Kodraliu zasnovana je na dokazima i činjenicama koje pokazuju da je kompanija optužena da je oštetila budžet Kosova za 173.258 eura.

Iz spisa se vidi da su optuženi u ovom predmetu dvije osobe, V. Uj. i R.V, kao fizička lica, i firma „Veridos GMBH“, kao pravno lice.

U optužnici se dalje pojašnjava da je radnja za koju se tereti kompanija počinjena u periodu 2016, 2017. i 2018. godine.

Carina Kosova je 23. februara 2021. godine uputila krivičnu prijavu Osnovnom tužilaštvu u Prištini u vezi sa radnjama koje su navodno počinila dvojica okrivljenih kao i njemačka kompanija.

Izvor: Kosovo Online/Kallxo