Ambasador Njemačke

Ambasador Njemačke na Kosovu Jorn Rode kritikovao je sinoć, u izjavi za RTK, vladu Kosova zbog smene Upravljačkog tima, navodeći da je to nije u skladu sa Briselskim sporazumom i kazao da statut Zajednice opština sa srpskom većinom mora biti u skladu sa Ustavom Kosova.

„Daleko smo u razumevanju prirode Asocijacije, međutim, Njemačka će nastaviti da podržava punu primjenu svih sporazuma koji su prihvaćeni i potpisani u Briselu, kao i da podržava Kosovo. Uvijek smo govorili da bilo koja vrsta statuta mora biti u skladu sa Ustavom Kosova“, podsjetio je on.

Prema njegovim riječima, političari treba da rade na realizaciji tih sporazuma kako bi postigli ono što svi žele, a to su stabilnost i mir.

„Sada imamo situaciju da i dalje imamo paralelne strukture, a cilj Asocijacije je da se paralelne strukture dovedu u okvire kosovskog zakonodavstva“, objasnio je on.

Rohde je kritikovao vladu Kosova zbog smene članova Upravljačkog tima, rekavši da odluka nije u skladu sa Briselskim sporazumom.

Rekao je da očekuje da dvije strane, i Kosovo i Srbija, sprovedu sporazume kako za Zajednicu tako i članstva u međunarodnim organizacijama.

„Očekujemo da dvije strane rade u dobroj vjeri i konstruktivno. Hitnost je velika, imamo rat u Evropi. Imamo paket i dvije strane moraju da rade u dobroj vjeri“, naglasio je on.

U vezi izbora na sjeveru Kosova kazao je da oni nisu dugoročno rješenje.

„Ne mislim da je to kraj priče, moramo pronaći rješenje“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/RTK1