Neispunjavanje obaveza

Članovi Odbora Regulatorne kancelarije za energetiku (RUE) saopštili su pred poslanicima Odbora za privredu da je izrečena kazna od 11 miliona eura za KEDS i KESCO, zbog neispunjavanja obaveza.

Predsjednik odbora RUE Imer Fejzullahu rekao je da je kazna izrečena na osnovu izvkeštaja o praćenju te dvije kompanije.

"Na osnovu izvještaja o praćenju, razmatrana je i kazna zbog neispunjavanja obaveza KEDS i KESCO. Ukupna kazna koja je preispitana je 11 miliona eura“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, kompanije su uložile prigovor na kaznu, ali nisu dale argumente za njeno pobiijanje.

"Oni su osporili dio nalaza i mi smo od njih tražili da ovaj prigovor potkrepe. Kada nisu iznjeli činjenice, smatrali smo to prekršajem. Čak i tada, nakon obavkeštenja o administrativnoj mkeri i novčanoj kazni, dali smo im dvije sedmice da ulože prigovor ili pošalju dodatne komentare, ako to ne urade, kazna je izrečena na osnovu prijave“, rekao je Fejzullahu.

Objasnio je da je uzeta u obzir vrijednost ulaganja u Operatora distributivnog sistema (DSO) u prvom regulatornom periodu u visiini od oko 103 miliona eura, dok su u drugom periodu investirali preko 100 miliona eura.