Dopisnik Kohe iz Brisela

Dopisnik Kohe iz Brisela Avgustin Palokaj rekao je da Evropska unija očekuje od kosovske i srpske strane da prihvate deklaraciju o nestalim licima i da predstave prvi nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom i dodao da ne očekuje da se postigne dogovor o nacrtu na današnjem sastanku.

Palokaj je kazao da će pored ove dvije tačke, biti iskorišctena prilika da se razgovara i o drugim pitanjima, piše Koha.

"Ove dvije tačke su glavne teme na dnevnom redu, ali će se ipak iskoristiti prilika da se razgovara o drugim aktuelnim pitanjima, situaciji na sjeveru Kosova i primeni Sporazuma postignutog u Briselu 27. februara, nakon Aneksa za implementaciju koji je dogovoren u Ohridu. Srbija je preko svog predsjednika poručila da neće preći svoje crvene linije i videli smo da nije ispunila svoju obavezu da se ne protivi članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama glasanjem protiv Kosova u Savjetu Evrope. Međutim, čak i ako se ne očekuje dogovor o nacrtu Udruženja, očekuje se da će se učiniti bar prvi korak, a to je predstavljanje ovog nacrta danas na sastanku”, rekao je on.

Palokaj ne očekuje da će se stranke danas usaglasiti o nacrtu Udruženja.

"Ne očekujem dogovor o nacrtu, znajući koliko je posao komplikovan, prije svega, o nadležnostima koje Zajednica može da ima, a i ne mora i to je komplikacija za upravljačka grupe", kazao je Palokaj.

Palokaj je istakao da je to neuobičajena situacija jer je, prema njegovim riječima, na nacrt više uticao predsjednik Srbije nego premijer Kosova.

"Nacrt koji će biti predstavljen danas sačinila je rukovodeća grupa i u grupi su predstavnici Srba sa sjevera koji su napustili institucije Kosova. Imamo veoma neobičnu situaciju da je u ime upravljačke grupe koju je imenovala Vlada Kosova, napravljen nacrt na koji je predsjednik Aleksandar Vučić izgleda imao više uticaja, od premijera Kurtija. Danas očekujemo da započnemo proces tokom kojeg će se mnoge stvari razjasniti i cilj nam je da postignemo dogovor o tekstu koji bi svima bio prihvatljiv", istakao je Palokaj.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore