Zabrinjava iseljavanje mladih

Ekonomista Safet Gërxhaliu kaže da su zbog ekonomske i političke nesigurnosti, ali i nedostatka perspektive za bolji život, građani primorani da napuštaju Kosovo, prenosi Reporteri.

On je ukazao i da posebno zabrinjava fenomen odlaska mladih sa Kosova, koje je, prema procjenama ekonomskih stručnjaka, za dve godine napustilo više od 200.000 ljudi.

Ekonomista Gërxhaliu kaže da će zbog iseljavanja kosovske omladine doći do problema u budućnosti.

„Brojke onih koji traže posao variraju. Nedostatak ekonomske i političke stabilnosti, kao i nedostatak perspektive za bolji život primoravaju građane Kosova da migriraju. Procjenjuje se da je u posljednje dvije godine više od 200.000 napustilo Kosovo, a taj broj je vjerovatno mnogo veći. I zato i imamo statistiku koja pokazuje povećanje broja radnih mjesta i smanjenje broja onih koji traže posao", naveo je Gërxhaliu.

Kada je riječ o porastu broja zaposlenih, on ukazuje da je na to više uticalo to što su legalizovani oni koji su već radili bez dokumenata, nego što se otvaraju nova radna mjesta.

"I s tim u vezi, vrijeme je da se zaustavi ovaj trend iseljavanja, jer je na kraju ovo demografska pandemija koja će koštati Kosovo u svakom pogledu. Moraju se preduzeti aktivne mere kako bi se pronašao način da se zaustavi trend odlaska mladih ljudi“, rekao je Gërxhaliu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri