Odnosi zategnutiji

Politički analitičar i nekadašnji jugoslovenski političar Azem Vllasi istakao je da Srbija nije zainteresovana za normalizaciju odnosa, već samo za formiranje Zajednice srpskih opština, prenosi Teve 1.

Vllasi je naveo da su odnosi Kosova i Srbije sada zategnutiji.

„Ne možemo da imamo velika očekivanja, jer su odnosi Srbije i Kosova sada zategnutiji nego kada je održan posljednji sastanak u Ohridu. Čeka se plan aktivnosti za otkrivanje sudbine nestalih, i kakva god da bude Deklaracija, biće dobra“, rekao je Vllasi.

Prema njegovim riječima, glavno pitanje koje mora da bude razjašnjeno na sastanku jeste „kršenje sporazuma od strane predsjednika Srbije Aleksandra Vučića".

„Glavno pitanje je da se razjasni kako je Vučić prekršio tačku četiri Briselskog i Ohridskog sporazuma. To je da Srbija neće ometati Kosovo u procedurama članstva u međunarodnim organizacijama”, dodao je Vllasi.

On je naglasio da Vučića zanima samo ZSO, što je, prema njegovim riječima, signal da neće biti iskoraka u dijalogu.

„Vučića zanima samo Zajednica srpskih opština, on javno kaže da ga ništa drugo ne zanima. To su pitanja koja signaliziraju da sutra neće biti suštinskog iskoraka u dijalogu, ali videćemo kakav će stav imati posrednici“, rekao je Vllasi.

Dodao je da normalizacija odnosa podrazumeva međusobno priznanje, za šta Srbija takođe nije zainteresovana.

„Srbiju ne zanima normalizacija odnosa, jer normalizacija odnosa, odnosno konačni sporazum Srbije i Kosova, znači i međusobno priznanje“, zaključio je Vllasi.

Izvor: Kosovo onlne/Teve 1