Lider NISMA

Predsjednik Socijaldemokratske inicijative Fatmir Limaj ocenio je da je Srbija uspjela da izvuče pobjedu iz dijaloga i dodao da je za njega Kosovo uništeno i diplomatski i ekonomski, a da su "pečat ovog uništenja izbori od 14. februara 2021. godine".

Govoreći o sastanku u Briselu, Limaj je rekao da će posrednici insistirati da počne primjena onoga što su dogovorili u Briselu i Ohridu, nazvavši premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića "neodgovornim".

Limaj je govorio i o rješenju za ZSO, koje ocjenjuje kao štetnije od onog iz 2015. On je rekao da je tada Ustavni sud odbacio mogućnost stvaranja "treće vlasti".

Prema njegovim riječima, sadašnjim sporazumom ZSO bi imala izvršna ovlašćenja.

"Posrednici će imati priliku da se suoče sa dva čovjeka, koji su neodgovorni. Vjerujem da tu počinje neka vrsta ping-ponga, dio igre koji njih dvojica najbolje znaju da rade. Kako Vučić, tako i Kurti. Jednog dana daju riječ, sutradan započnu rat, trećeg dana postanu miroljubivi ili branioci demokratskih vrijednosti. Da, vjerujem da su gurnuti u ćošak i vjerujem da će posrednici u ovom slučaju, EU i SAD, insistirati na početku primjene onoga što su dogovorili u Briselu i Ohridu. A to znači da će oni da počnu sa primjenom tog sporazuma", rekao je Limaj za Ekonomiju onlajn.

Limaj je ocjenio da su Ohridskim sporazumom stranke "pobjegle od odluke Ustavnog suda".

"U ovom sporazumu su izbjegli odluku Ustavnog suda. Nedostaje sedma tačka u odluci Ustavnog suda, pa je nesreća što ćete videti da će Asocijacija imati zvršnu vlast. Videćete nacrt statuta kada bude predložen, ali videćete sve ono što je Ustavni sud bacio, videćete budući statut na sofisticiran način, kamufliran kao sedmu tačku", rekao je Limaj, govoreći da će ovim sporazumom sjeverne opštine Zajednicom imati gradonačelnika, grb i izvršni odbor.

On je rekao da bi pre tri godine Ohridski sporazum "bio nezamisliv". Za njega je Kosovo uništeno i diplomatski i ekonomski. Prema njegovim riječima, "pečat ovog uništenja su izbori od 14. februara 2021. godine".

"Kosovo je postalo žrtva tog narativa avanturista, ljudi koji nikada nisu marili za sudbinu svoje zemlje, ispali su patriotskiji od onih koji su se žrtvovali za ovu zemlju. Sve ovo je donelo ono što imamo danas, dvije godine smo uspjeli da uništimo sve što je diplomatski, ekonomski i socijalno izgrađeno u ovoj zemlji. To je postignuto da Srbija dobije sporazum koji je bio nezamisliv prije tri-pet godina. Postignut je totalni raspad sjevera, uništeno je ono što je 10 godina uloženo u integraciju tog djela. Pečat tog uništenja napravljen je posljednjim izborima. U svakom javnom sektoru Kosova imamo degradaciju", zaključio je Limaj.

Izvor: Ekonomia online/Kosovoonline